ßßß Cookit - przepis na Pizza z różnymi wędlinami

Pizza z różnymi wędlinami

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki wędlin.
czas przygotowania : ok. 3 godziny
składniki na 6 - 9 porcji :
CIASTO - 3 szkl. mąki pszennej typ 650
30 g świeżych drożdży
ok. 250 ml ciepłej wody - może troszkę więcej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
do smaku - czosnek suszony, pieprz ziołowy, oregano suszone, papryka słodka (w sumie ok. 1,5 łyżeczki zmieszanych przypraw)
SOS - 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 30 %
kilka łyżeczek wody
do smaku - sól, cukier
OBŁOŻENIE - 100 g kiełbasy cienkiej
50 g boczku wędzonego
100 g szynki szwarcwaldzkiej
2 duże czerwone cebule
ok. 300 g sera żółtego
puszka 400 g kukurydzy konserwowej
dodatkowo - 2 łyżki oleju
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami mąki, cukrem i połową ciepłej wody, odstawiłam żeby zaczęły pracować. Mąkę przesiałam z solą, dodałam przyprawy. Wlałam olej, spienione drożdże i resztę wody - wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyłam je pod przykryciem na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.
SOS - koncentrat wymieszałam z wodą, doprawiłam do smaku i odstawiłam.
OBŁOŻENIE - boczek pokroiłam w paski, kiełbasę w plasterki a cebulę cienkie półplastry. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju - zrumieniłam boczek i kiełbasę. Dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przestudziłam. Plasterki szynki pokroiłam na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie. rozciągnęłam w rękach i wyłożyłam na blachę (35x35 cm) posmarowaną olejem formując mały rant. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby podrosło.
Posmarowałam sosem, posypałam połową sera. Nałożyłam podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, kawałki szynki, osączoną kukurydzę. Posypałam resztą sera. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/pizza-z-roznymi-wedlinami.html