Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki
wędlin.

czas przygotowania : ok. 3 godzinyskładniki na 6 - 9 porcji :CIASTO - 3 szkl.
mąki pszennej typ 65030 g świeżych
drożdżyok. 250 ml ciepłej
wody - może troszkę więcej1/2 łyżeczki
soli4 łyżeczki
cukru3 łyżki
olejudo smaku -
czosnek suszony,
pieprz ziołowy,
oregano suszone,
papryka słodka (w
sumie ok. 1,5 łyżeczki zmieszanych przypraw)SOS - 5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego 30 %kilka łyżeczek
wodydo smaku -
sól,
cukierOBŁOŻENIE - 100 g
kiełbasy cienkiej50 g
boczku wędzonego100 g
szynki szwarcwaldzkiej2 duże
czerwone cebuleok. 300 g
sera żółtegopuszka 400 g
kukurydzy konserwowejdodatkowo - 2 łyżki
oleju
sposób przygotowania : CIASTO -
drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami
mąki,
cukrem i połową ciepłej
wody, odstawiłam żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiałam z
solą, dodałam
przyprawy. Wlałam
olej, spienione
drożdże i resztę
wody - wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyłam je pod przykryciem na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.SOS - koncentrat wymieszałam z
wodą, doprawiłam do smaku i odstawiłam.OBŁOŻENIE -
boczek pokroiłam w paski,
kiełbasę w plasterki a
cebulę cienkie półplastry. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju - zrumieniłam
boczek i
kiełbasę. Dodałam
cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przestudziłam. Plasterki
szynki pokroiłam na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie. rozciągnęłam w rękach i wyłożyłam na blachę (35x35 cm) posmarowaną
olejem formując mały rant. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby podrosło.Posmarowałam sosem, posypałam połową
sera. Nałożyłam podsmażoną
kiełbasę z
boczkiem i
cebulą, kawałki
szynki, osączoną
kukurydzę. Posypałam resztą
sera. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C