ßßß Cookit - przepis na Bułki z mąką gryczaną i siemieniem

Bułki z mąką gryczaną i siemieniem

nazwa

Wykonanie

Mąka gryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne !
Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami, jabłecznik na gryczanym biszkopcie ,muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki.
czas przygotowania : ok. 2 , 5-3 godziny składniki :
20 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
4 łyżki oleju rzepakowego
280 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej typ 650
50 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
do posypania - 4 łyżeczki siemienia lnianego
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam w połowie lekko ciepłej wody dodając miód i 1 łyżkę mąki gryczanej, odstawiłam na ok. 10 minut. Resztę mąki przesiałam razem z solą i mąką pszenną. Dodałam siemię. Gdy zaczyn się spienił wlałam go do mieszanki suchych składników, dolałam też resztę wody i olej, wymieszałam dokładnie i wyrabiałam ciasto kilka minut. Gładkie zostawiłam w misce i przykryłam ściereczką - zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniotłam na lekko posypanym mąką pszenną blacie. Podzieliłam na 9 części i uformowałam okrągłe bułeczki - spłaszczyłam je , ale możecie tego nie robić. Znów przykryłam ściereczką i odstawiłam na jakieś 30 minut żeby podrosły. Małą metalową foremką nacięłam każdej napuszonej bułeczce wierzch na środku, posmarowałam wodą przy pomocy pędzelka i posypałam siemieniem. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Następnym razem nie będę spłaszczać tych bułek bo pod wpływem ciepła w piekarniku same się lekko rozeszły na boki - gdybym zostawiła kulki to bułeczki byłyby wyższe. Jednak w smaku są bardzo dobre i mają chrupiącą skórkę. Jestem pewna, że będę je powtarzać.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/buki-z-maka-gryczana-i-siemieniem.html