Wykonanie
Mąka gryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze
śledziem doprawionym
cynamonem, kwaśną
śmietaną i
szczypiorkiem - są przepyszne !Jednak ja próbuję tę
mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z
nektarynkami, jabłecznik na gryczanym
biszkopcie ,muffinki z
budyniem i robiłam naleśniki gryczane .
Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z
mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki.
czas przygotowania : ok. 2 , 5-3 godziny składniki :20 g świeżych
drożdżyok. 300 ml ciepłej
wody4 łyżeczki
miodu wielokwiatowego4 łyżki
oleju rzepakowego280 g
mąki gryczanej150 g
mąki pszennej typ 65050 g
siemienia lnianego1 łyżeczka
solido posypania - 4 łyżeczki
siemienia lnianegosposób przygotowania :
drożdże rozmieszałam w połowie lekko ciepłej
wody dodając
miód i 1 łyżkę
mąki gryczanej, odstawiłam na ok. 10 minut. Resztę
mąki przesiałam razem z
solą i
mąką pszenną. Dodałam siemię. Gdy zaczyn się spienił wlałam go do mieszanki suchych składników, dolałam też resztę
wody i
olej, wymieszałam dokładnie i wyrabiałam ciasto kilka minut. Gładkie zostawiłam w misce i przykryłam ściereczką - zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniotłam na lekko posypanym
mąką pszenną blacie. Podzieliłam na 9 części i uformowałam okrągłe bułeczki - spłaszczyłam je , ale możecie tego nie robić. Znów przykryłam ściereczką i odstawiłam na jakieś 30 minut żeby podrosły. Małą metalową foremką nacięłam każdej napuszonej bułeczce wierzch na środku, posmarowałam
wodą przy pomocy pędzelka i posypałam siemieniem. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.Następnym razem nie
będę spłaszczać tych
bułek bo pod wpływem ciepła w piekarniku same się lekko rozeszły na boki - gdybym zostawiła kulki to bułeczki byłyby wyższe. Jednak w smaku są bardzo dobre i mają chrupiącą skórkę. Jestem pewna, że
będę je powtarzać.