Wykonanie
Oj dawno nie było na blogu domowego
chleba. Ale przecież piekę go cały czas, tylko tak jakoś nie robiłam zdjęć i nie spisywałam przepisów, wszystko było na oko. No to już się poprawiam, bo pytaliście mnie ostatnio o jakieś nowe przepisy, więc obiecuję, że będą się pojawiać na blogu regularnie. Ten rodzaj
chleba piekę dość często i często zmieniam składniki, dodaje różne
mąki i dodatki. Podobny
chleb znajdziecie tutaj .
Chleb jest łatwy i naprawdę każdy sobie z nim poradzi, trzeba tylko czekać, aż wyrośnie, ale to dotyczy akurat każdego
pieczywa. To jak - pieczecie go razem ze mną ? zapraszam.Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 750- 100 g
mąki żytniej typ 1400- 100 g pestek z dyni- 50 g
siemienia lnianego złocistego- jedna łyżeczka
soli- 420 ml ciepłej
wody- 10 g świeżych
drożdżyDo miseczki wlewamy
wodę i wkruszamy do niej
drożdże. Mieszamy i dodajemy 100 g
mąki pszennej typ 750 i ponownie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.Następnie dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy, zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.Keksówkę smarujemy
olejem (średnica 40 cm). Ciasto na
chleb zagniatamy i formujemy wałek, przekładamy go do blaszki i ponownie przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół,
chleb spryskujemy lekko
wodą, piekarnik także. Nacinamy
ostrym nożem po wierzchu.
Chleb pieczemy przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i studzimy na kratce.