Wykonanie
Składniki:750 g
mąki orkiszowej jasnej350 g
jogurtu greckiego50 g
drożdży1 1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
siemienia lnianego1/2 szklanki ciepłej
wodyMąkę przesiewamy, mieszamy z
solą i siemieniem.
Drożdże rozcieramy z
wodą i trzema łyżkami
mąki. Kiedy wyrośnie dodajemy zaczyn i
jogurt do
mąki. Całość wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę
wody. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Takie przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy
bułki. Układamy na blasze i pozostawiamy jeszcze na oko ło 25 minut, aby ponownie wyrosły . Smarujemy z wierzchu
jajkiem i posypujemy siemieniem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 35 minut..