Wykonanie
Obłędne!!! Tak - jest przy nich sporo pracy i wymagają troszkę czasu, ale zapewniam Was, że warto :)
Bagietki wychodzą idealne. Cudownie chrupiące, następnego dnia skórka lekko mięknie, ale tak jak powinna czyli jest delikatniejsza, ale nie gumowata ;) Przepis znaleziony w gazetce "Moje smaki życia". Polecam baaardzo :)Składniki na zaczyn 1 (poolisch):1g
drożdży200g letniej
wody200g
mąki pszennej typ 750Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 12-15 godzin.Składniki na zaczyn 2:9g
drożdży50ml letniej
wody2 łyżki
mąkiWszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.Składniki na ciasto właściwe:całość zaczynu nr 1 i nr 215g
soli1 łyżeczka świeżego
rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego150ml letniej
wody400g
mąki pszennej typ 750Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, Po tym czasie przykryć i odstawić na ok 2 godziny. Po godzinie wyłożyć na blat i odgazować składając ciasto na kilka części.Po tym czasie wyjąć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Ulepić kule i odstawić na 30 minut pod przykryciem.Po tym czasie z kul uformować
bagietki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w specjalnej formie do pieczenia
bagietek. Znów odstawić na 75 minut pod przykryciem.Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp.240 stopni. Na dnie ułożyć małe naczynie z
wodą .Wstawić
bagietki i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 10 minut. Wyjąć wystudzić. Smacznego :)