ßßß Cookit - przepis na Ciabata z rozmarynem i żurawiną

Ciabata z rozmarynem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci.
Składniki
40 dag mąki pszennej typ 480
200 ml gorącej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2,5 łyżki suszonej żurawiny
4 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę,
wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,
wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie.
Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.
W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą .
Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości.
Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/09/ciabata-z-rozmarynem-i-zurawina.html