Wykonanie
Ciabatki z
żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci.
Składniki40 dag
mąki pszennej typ 480200 ml gorącej
wody15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2,5 łyżki
suszonej żurawiny4 gałązki świeżego
rozmarynuoliwa do posmarowania ciastaSposób przygotowaniaNa stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą
mąkę,wlewamy stopniowo gorącą
wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę
soli i
cukru,wkruszamy
drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie.Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu
oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.W tym czasie
suszoną żurawinę zalewamy w miseczce
wodą .Gdy ciasto wyrośnie ,
żurawinę odsączamy i wyciskamy z
wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości.Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do
pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego
rozmarynu.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.