Wykonanie
Chleb z
mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym
masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . .
czas przygotowania : 5 minut mieszania + 12 godzin wyrastania + 1 godzina pieczeniaskładniki :170 g zakwasu żytniego450 g
mąki pszennej typ 650250 g
mąki pszennej graham typ 185020 g
soli40 g
miodu wielokwiatowego20 g
oleju rzepakowego50 g
siemienia lnianego550 g letniej
wodydo blaszek - 1 łyżka
oleju2-3 łyżki
mąki graham
sposób przygotowania : wszystkie składniki kolejno umieszczałam w dużej misce. Gdy włożyłam już wszystko przy pomocy łyżki wymieszałam tylko tyle żeby się połączyło. Miskę przykryłam pokrywką o zostawiłam na noc, na ok. 10 godzin, w temp. pokojowej.Rano ciasto zamieszałam żeby je odgazować. Dwie podłużne blaszki, jedna 31x12 cm a druga nieco mniejsza, posmarowałam wewnątrz
olejem i wysypałam
mąką. Nałożyłam porcje ciasta, mniej więcej do połowy wysokości blaszek. Przykryte ściereczką odstawiłam na godzinę żeby
chleb ponownie wyrósł.Nagrzałam piekarnik ustawiając temperaturę na 230 st. C i wstawiając na dno naczynie z
wodą.
Chleb piekłam ok. 60 minut - mniej więcej w połowie pieczenia spryskałam wierzch zimną
wodą.Po upieczeniu odstawiłam
chleb na kilka minut i dopiero wyjęłam na kratkę żeby zupełnie wystygł. Gdyby
chleb nie chciał odejść od dna trzeba odstawić foremkę do góry dnem i na to dno położyć mokrą ściereczkę - po chwili bochenek powinien sam odejść.