ßßß
Składniki:Mąka pszenna typ 450- 300gMąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 200gZakwas żytni – 200gSól ok. 1,5 łyżeczkiSiemię lniane 2 łyżki + 4 łyżki wodyLetnia woda 300 mlSposób przygotowania:Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. W misie łączymy dwa rodzaje mąki, zakwas, sól , wodę oraz siemię lniane. Mieszamy dokładnie składniki i wyrabiamy chleb. W robocie wyrabiam ok 4-5 minut. Zawartość misy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 4h.Chleb na zakwasie piekę 50-60 minut w temp. 180C, sprawdzam zazwyczaj patyczkiem czy ciasto nie jest zbyt lepkie. Chleb odstawiam do wystudzenia, choć czasem zjadamy jeszcze letnią i chrupiącą piętkę 😉
Często piekę od razu 2 chleby, po wystudzeniu kroję na kromki i mrożę. Moje zapasy są już na wykończeniu, więc jak wszystko dobrze pójdzie to w weekend piekę kolejny. Kto dołącza? A może już pieczecie swoje chlebki, jeśli tak podzielcie się swoimi przepisami.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]