Wykonanie
Od dłuższego czasu wypiekamy swój
chleb na zakwasie. Rozpoczął mój Mąż, stworzył swój zakwas i zaczął, po męsku, tworzyć przepisy na oko.Początki bywały różne, raz był bez
soli, raz niższy, raz wyższy, jak to domowy
chleb idealnie, nie idealny! Jednak unoszący się w domu zapach zawsze był tak samo niesamowity! Niejednokrotnie nasz
chleb przewijał się na zdjęciach czy to na moim instagramie czy jako dodatek do past na blogu. Później pałeczkę przejęłam ja i zaczęło się odmierzanie, odważanie i szukanie idealnej proporcji. Aż w końcu znalazłam i podzielę się efektami mojej pracy z
Wami, bo z tego przepisu
chleb na zakwasie wychodzi mi najlepiej.
Składniki:
Mąka pszenna typ 450- 300g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 200gZakwas żytni – 200g
Sól ok. 1,5 łyżeczki
Siemię lniane 2 łyżki + 4 łyżki
wodyLetnia
woda 300 mlSposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy do napęcznienia. W misie łączymy dwa rodzaje
mąki, zakwas,
sól ,
wodę oraz
siemię lniane. Mieszamy dokładnie składniki i wyrabiamy
chleb. W robocie wyrabiam ok 4-5 minut. Zawartość misy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 4h.
Chleb na zakwasie piekę 50-60 minut w temp. 180C, sprawdzam zazwyczaj patyczkiem czy ciasto nie jest zbyt lepkie.
Chleb odstawiam do wystudzenia, choć czasem zjadamy jeszcze letnią i chrupiącą piętkę 😉
Często piekę od razu 2
chleby, po wystudzeniu kroję na kromki i mrożę. Moje zapasy są już na wykończeniu, więc jak wszystko dobrze pójdzie to w weekend piekę kolejny. Kto dołącza? A może już pieczecie swoje
chlebki, jeśli tak podzielcie się swoimi przepisami.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]