Wykonanie
Składniki :200 g czynnego zakwasu300 g
mąki pszennej300 g
mąki żytniej100 g
jogurtu naturalnego ( u mnie Zott)370 ml letniej
wody18 g
soliduża łyżka
miodu20 g
siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą
wodąPrzygotowanie :
Siemię lniane zalałam 370 ml
wody i pozostawiłam w oczekiwaniuDo miski wlałam
jogurt, zakwas ,wsypałam
mąki,
sól i
siemię lniane z
wodąMieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go
mąkąPrzełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia- przykryłam ściereczkąGdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy 26 cm.Do upieczenia
chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu.Następnym razem zarobię
chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :(Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową, bo szybko nabierał "rumieńców" :)