Wykonanie
Chleb bezglutenowy, bez
mleka i
jajek. Przepyszny, z chrupiącą skórką z dodatkiem
ziaren słonecznika, dyni i
siemienia lnianego. Nie spodziewałam się tego po
chlebie bezglutenowym, ale muszę przyznać, że wyszedł znakomicie. Smakował nawet mojemu mężowi, który nie jest przekonany do wypieków bezglutenowych.Przepis jest bardzo prosty, także zachęcam do jego wypróbowania.
Składniki na 1
chleb:400 g
mąki gryczanej3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki łuskanego
słonecznika2 łyżki pestek z dyni3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru40 g świeżych
drożdży450 ml ciepłej
wodySposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.2. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i odstawić na kolejne 20 minut.3. Piec w temperaturze 220 st. C przez 50 minut. W czasie pieczenia wierz
chleba można spryskać
wodą.
SMACZNEGO!