Wykonanie
Rzeżuchę sieję nie tylko na Wielkanoc. Lubię jej ostry smak więc mam w zapasie 1 - 2 torebeczki nasion żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina,
woda i po kilku dniach można
mieć własne zielsko. Do kanapek, do
sosów, do zupy . . .

czas przygotowania : ok. 20 minutskładniki na 4 porcje :2 - 3
szalotkiok. 300 g
mrożonego groszku zielonego1 szkl.
młodej rzeżuchykilka gałązek
koperkukilka łyżek
śmietany albo
jogurtu naturalnego1 czubata łyżeczka
masłaok. 1 l
wywaru jarzynowegodo smaku -
sól,
cukier,
pieprz ziołowy,
pieprz biały mielonydodatkowo -
jajka kurze "1" lub "0" - ugotowane na twardosposób przygotowania :
wywar jarzynowy miałam gotowy bo gotowałam wcześniej warzywa na
sałatkę. Możecie go przygotować specjalnie - potrzebna duża porcja
włoszczyzny bez
kapusty.
Szalotki obrałam i posiekałam. Wrzuciłam do garnka gdzie roztopiłam już
masło, smażyłam aż się zeszkliły. Dosypałam mrożony
groszek. Doprawiłam 2 szczyptami
cukru i smażyłam mieszając aż nieco odtajał. Zalałam
wywarem, gotowałam kilka minut bez przykrycia aż zmiękł. Następnie wlałam
śmietanę roztrzepaną wcześniej z odrobiną
soli i zahartowaną. Już nie gotowałam. Dodałam
zieleninę czyli
rzeżuchę i
koperek, i całość zmiksowałam blenderem. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem. Podałam z
jajkami na twardo.Zielono, wiosennie a do tego pysznie i pożywnie - czego chcieć więcej ?