ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonego groszku i rzeżuchy

Zupa z zielonego groszku i rzeżuchy

nazwa

Wykonanie

Rzeżuchę sieję nie tylko na Wielkanoc. Lubię jej ostry smak więc mam w zapasie 1 - 2 torebeczki nasion żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . .
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki na 4 porcje :
2 - 3 szalotki
ok. 300 g mrożonego groszku zielonego
1 szkl. młodej rzeżuchy
kilka gałązek koperku
kilka łyżek śmietany albo jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka masła
ok. 1 l wywaru jarzynowego
do smaku - sól, cukier, pieprz ziołowy, pieprz biały mielony
dodatkowo - jajka kurze "1" lub "0" - ugotowane na twardo
sposób przygotowania : wywar jarzynowy miałam gotowy bo gotowałam wcześniej warzywa na sałatkę. Możecie go przygotować specjalnie - potrzebna duża porcja włoszczyzny bez kapusty.
Szalotki obrałam i posiekałam. Wrzuciłam do garnka gdzie roztopiłam już masło, smażyłam aż się zeszkliły. Dosypałam mrożony groszek. Doprawiłam 2 szczyptami cukru i smażyłam mieszając aż nieco odtajał. Zalałam wywarem, gotowałam kilka minut bez przykrycia aż zmiękł. Następnie wlałam śmietanę roztrzepaną wcześniej z odrobiną soli i zahartowaną. Już nie gotowałam. Dodałam zieleninę czyli rzeżuchę i koperek, i całość zmiksowałam blenderem. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem. Podałam z jajkami na twardo.
Zielono, wiosennie a do tego pysznie i pożywnie - czego chcieć więcej ?
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/zupa-z-zielonego-groszku-i-rzezuchy.html