Wykonanie
Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych
ziemniaków z
masełkiem i
koperkiem,
jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z
cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym!

Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy
cukinia będzie mięknąćIlość porcji: 3Składniki:1 duża
cukinia2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka kwaśnej
śmietany½ pęczka
koperkuPrzyprawy: Świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz, szczypta
cukruCukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak
ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy
solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do
cukinii jogurt,
śmietanę, posiekany
koperek oraz doprawiamy
pieprzem i szczyptą
cukru. Całość mieszamy i gotowe. Smacznego :)
