ßßß Cookit - przepis na Mizeria z cukinii

Mizeria z cukinii

nazwa

Wykonanie

Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy cukinia będzie mięknąć
Ilość porcji: 3
Składniki:
1 duża cukinia
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ pęczka koperku
Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru
Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii jogurt, śmietanę, posiekany koperek oraz doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Całość mieszamy i gotowe. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/mizeria-z-cukinii.html