Wykonanie
Ostatnio ze względu na bardzo ciepłe popołudnie i brak apetytu postanowiłam, zjeść coś lekkiego i niezaprzeczalnie zdrowego. Oczywiście padło na moje ulubione warzywa, oczywiście o silnych właściwościach antynowotworowych-
brokuła i
cukinię :) Danie tak lekkie, że właściwie idealne nawet na kolację. Przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu a jest moim zdaniem wystarczająco sycące.

Składniki: (na 1-2 porcje)- 1
brokuł,- 2
cukinie,- 150-200 ml
śmietany 18 %,- pęczek świeżego
koperku(ew. suszony),-
przyprawy:
pieprz ziołowy,
sólPrzygotowanie:Krok 1:
Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut (do momentu przygotowania pozostałych składników);Krok 2:
Cukinie kroimy w talarki, przy czym do przyrządzenia sosu odkładamy ok. 5 talarków, a pozostałe podsmażamy na
oleju rzepakowym do miękkości;Krok 3: Przyrządzenie sosu: Odłożone talarki
cukinii łączymy z kilkoma różyczkami sparzonego
brokuła oraz ze
śmietaną i połową drobno pokrojonego
koperku. Przyprawiamy szczyptą
soli i
pieprzem ziołowym, następnie blendujemy na jednolitą masę. Sos krótko podgrzewamy na niewielkim ogniu.Krok 4:
Cukinię i
brokuły wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!