Wykonanie
Tak, często są u nas klopsiki bo to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Robię z z
mięsa, które sama
mielę, doprawiam a
potem duszę w różnych sosach. Podaję zwykle z jakimiś kluskami bo Żarłoczek najbardziej lubi takie jedzenie.

składniki:400 g mielonej
szynki wieprzowej1 średnia
cebula4 łyżki
bułki tartejok. 1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
suszonego oregano2 łyżki
mąki do obtoczenia.2 łyżki
masła klarowanegoSOS - 1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku1/2
ostrej papryczki1 łyżka
masła klarowanego6 średnich
pomidorów - u mnie 4 czerwone i 2 żółte1 łyżka
pomidorów suszonych w proszku.do smaku -
cukier,
sól,
pieprz mielony,
papryka ostra i słodka mielona

sposób przygotowania:
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki.
Mięso, wieprzową,
chudą szynkę bez kości zmieliłam, przełożyłam do miski. Dodałam drobno posiekaną
cebulkę,
bułkę tartą,
mleko i
przyprawy, wyrobiłam masę. Mokrymi rękami formowałam małe kuleczki - klopsiki wielkości małych
orzechów włoskich. Obtoczyłam je lekko w
mące i obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, przełożyłam na talerz.Na tą samą patelnię dodałam jeszcze łyżkę
masła, wrzuciłam posiekane drobno
cebulę,
czosnek i
ostrą papryczkę, podsmażyłam aż
cebula się zeszkliła. Dolałam ok. 1/2 szkl.
bulionu - może być jarzynowy albo
mięsny - wrzuciłam z powrotem klopsiki, dusiłam 5 minut. Następnie dodałam
pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę,
suszone pomidory w proszku, po odrobinie
papryki mielonej ostrej i słodkiej, dusiłam ok. 15 minut aż
pomidory się rozpadły. Doprawiłam sos do smaku
solą,
cukrem i
pieprzem. Ja podałam z pomidorowymi galuszkami, ale może być
makaron albo
ryż . . . można też zjeść je po prostu z
pieczywem.