ßßß Cookit - przepis na Małe klopsiki w sosie ze świeżymi pomidorami

Małe klopsiki w sosie ze świeżymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tak, często są u nas klopsiki bo to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Robię z z mięsa, które sama mielę, doprawiam a potem duszę w różnych sosach. Podaję zwykle z jakimiś kluskami bo Żarłoczek najbardziej lubi takie jedzenie.
składniki:
400 g mielonej szynki wieprzowej
1 średnia cebula
4 łyżki bułki tartej
ok. 1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżki mąki do obtoczenia.
2 łyżki masła klarowanego
SOS - 1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
1 łyżka masła klarowanego
6 średnich pomidorów - u mnie 4 czerwone i 2 żółte
1 łyżka pomidorów suszonych w proszku.
do smaku - cukier, sól, pieprz mielony, papryka ostra i słodka mielona
sposób przygotowania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Mięso, wieprzową, chudą szynkę bez kości zmieliłam, przełożyłam do miski. Dodałam drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, mleko i przyprawy, wyrobiłam masę. Mokrymi rękami formowałam małe kuleczki - klopsiki wielkości małych orzechów włoskich. Obtoczyłam je lekko w mące i obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, przełożyłam na talerz.
Na tą samą patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła, wrzuciłam posiekane drobno cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, podsmażyłam aż cebula się zeszkliła. Dolałam ok. 1/2 szkl. bulionu - może być jarzynowy albo mięsny - wrzuciłam z powrotem klopsiki, dusiłam 5 minut. Następnie dodałam pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory w proszku, po odrobinie papryki mielonej ostrej i słodkiej, dusiłam ok. 15 minut aż pomidory się rozpadły. Doprawiłam sos do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ja podałam z pomidorowymi galuszkami, ale może być makaron albo ryż . . . można też zjeść je po prostu z pieczywem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/mae-klopsiki-w-sosie-ze-swiezymi.html