Wykonanie
Nic dodać, nic ująć ;)Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego0,5 dużej
cebuli2 puszki
pomidorów (całych)0,75l
soku pomidorowego1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazyliipieprzsólostra paprykapłaty lazanii (suche)50g
masła1dl
mąki2 szklanki zimnego
mlekagałka muszkatołowa80g
suszonych pomidorów (ok 0,5 słoiczka)świeża
bazylia2 kulki
mozarelli (Galbani najlepsza ♥)200-250g
żółtego seramięso podsmaż, rozbijając na małe kawałki, przełóż do dużego garnka
cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż i wymieszaj z
mięsemdo garnka dodaj:
pomidory, sok,
bazylię, rozgnieciony
czosnek,
pieprz,
ostrą paprykę i
sól do smaku – wymieszaj i doprowadź do wrzeniagotuj sos na małym ogniu ok 10 minutprzygotuj
sos beszamelowy: na patelni rozpuść
masło, dodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek, podsmaż przez kilka minut stale mieszającdo
mąki z
masłem dolej 0,25 szklanki
mleka – wymieszaj rozbijając grudki, powtarzaj czynność, aż skończy Ci się
mlekododaj
gałkę muszkatołową,
pieprz i odrobinę
soli, gotuj na małym ogniu stale mieszając przez kilka minut, wyłącz gazzetrzyj
ser żółtypokrój
suszone pomidory w dużą kostkęporwij
mozarellę na kawałkinagrzej piec do 200 C na dno foremki nałóż warstwę
sosu pomidorowego, następnie kolejno: płaty lazanii,
sos pomidorowy,
pomidory, listki
bazylii,
mozarellę,
sos beszamelowy, płaty lazanii…ostatnia warstwa to sosy, dodatki i
ser (nie
makaron!)przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca na 20 minutpo tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze ok 15-20 minut, aż nadmiar płynu wyparuje i wierzch się zrumieni (u szczęściarzy z grzaniem od góry..)Smacznego! :)*komiksy z Garfieldem pochodzą z nastepujących stron (w kolejności):http://images.ucomics.com/comics/ga/1981/ga810328.gifhttp://4.bp.blogspot.com/_xxGtOIN_szs/TKJWkC9Ps5I/AAAAAAAAAXE/n1lPCEIVr9w/s400/ga900209.gif