Wykonanie

Pyszny i szybki obiad , smakować będzie również maluszkom bo
mięsko jest pulchne i mięciutkie . Do przygotowanie 8 kotlecików potrzebna jest tylko 1
pierś z kurczaka . Miała być jeszcze
maka , ale jakoś mi umknęła , więc chyba nie ma potrzeby jej dodawania1
pierś z kurczaka1
białko1/2 łyżeczki
sody3 łyżki
mąkimała
cebula i ząbek
czosnkułyżka
masła do smażenia1/2 szklanki startego
żółtego seraostra papryka ,
sól ,
pieprz do smaku1 łyżka
bułki tartej lub namoczona w
mleku grahamkatrochę
mleka do zmiękczenia ciasta
olej do smażenia
bułka tarta do panierki18
ziół Ojca Mateusza

Unikalną cechą tej mieszanki jest brak w jej składzie
soli .Odpowiednie proporcje wszystkich składników sprawiają , że nie potrzeba dosalać przygotowywanych potraw . Ja dostałam ją w prezencie od syna , kupił ją na kiermaszu , bo w sklepach jest chyba niedostępna .
Białko ubija my na sztywną pianę ,
mięso mielimy w blenderze .
Cebulkę z
czosnkiem podsmażmy na masełku i dodajemy do
mięsa . Dodajemy również
bułkę i w razie potrzeby dolewamy trochę
mleka , kiedy masa jest zbyt gęsta . Doprawiamy
przyprawami i dodajemy
mąkę i 1/2 łyżeczki
sody . Na koniec dodajemy ubite
białko i lekko mieszamy . Panierujemy w
bułce tartej , formujemy płaskie kotleciki , pamiętajmy że trochę podrosną . Smażymy na gorącym
oleju a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.