Wykonanie
Zamówienie na sernik
czekoladowy leżało już jakiś czas, ale piec wcale mi się nie chciało w takie upały. Wymyśliłam więc sobie, że zrobię taki na zimno. Z dodatkiem świeżych
owoców będzie smakował wybornie. Pomyślałam sobie też, że
herbatniki zlepię
masłem orzechowym zamiast zwykłego -
doda dodatkowego smaku i chrupkości bo jest z kawałeczkami
orzechów.
Masło orzechowe dodałam też do masy serowej wzbogacając jej fakturę. Wyszło niebiańsko pysznie :D

Takie
masło orzechowe możecie kupić w tym tygodniu w sklepach Lidl bo trwa właśnie tydzień kuchni amerykańskiej - słoiczek wielkości 454 g kosztuje 9 , 99 zł . Kilka innych składników,
między innymi
ser biały w wiaderku i kuwerturę
czekoladową też kupiłam w tym sklepie a ponieważ znam je i używam od dawna więc śmiało
mogę polecić :)składniki:SPÓD - 120 g
herbatników holenderskich w
czekoladzie100 g
masła orzechowegoMASA SEROWA - 2
jajka250 g
cukru1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej750 g
sera białego twarogowego, mielonego200 g kuwertury czekoladowej 52 %100 g
masła orzechowego1 opakowanie
żelatyny fix deserowej + 100 ml
wodyDODATKI - 1 , 5 opakowania rurek
waflowych w czekoladzieok. 500 g świeżych
malin1
galaretka w proszku malinowa + 300 ml
wody
sposób przygotowania: SPÓD - naszykowałam tortownicę średnicy 24 cm, spód wyłożyłam papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyłam drobno i wymieszałam z
masłem orzechowym, wyłożyłam na dno formy i ugniotłam.

MASA SEROWA -
jajka wybiłam do miski, ubiłam z
cukrem na jasną puszystą masę. Dodałam pastę
waniliową i
ser, zmiksowałam.
Żelatynę fix wsypałam do 100 ml gorącej
wody i zmiksowałam przy pomocy ręcznego spieniacza do
mleka aż się rozpuściła. Kuwerturę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli
wodnej. Gdy była już płynna dodałam
masło orzechowe i wymieszałam. Miksując masę
serową powoli dodawałam najpierw
czekoladę z
masłem a następnie rozpuszczoną
żelatynę i jeszcze kilka chwil razem miksowałam.Dookoła
boków tortownicy od wewnątrz ustawiłam równo rurki
waflowe a na środek wlałam masę
serową. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała.Przebrane, opłukane i dobrze osączone
maliny wymieszałam z rozpuszczoną i tężejącą już
galaretką. Wyłożyłam je na zastygnięty sernik i odstawiłam na całą noc do schłodzenia.