Wykonanie
W Trójmieście znowu zrobiło się chłodniej, dlatego przypomniałam sobie o deserze, który zrobiłam na początku stycznia i kompletnie zapomniałam napisać przepis na blogu. Śniegowa chmurka z lekkiej kremówki i niebieska
galaretka - taki deser chłodny dla Was.
250 g
twarogu sernikowego250 ml kremówki 36%2 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
wody3 łyżki
cukru pudruniebieska
galaretkaperełki
cukrowe do ozdoby
Żelatynę zalać
wodą i zostawić do napęcznienia.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, a następnie po łyżce dodawać
twaróg sernikowy i wolno zmiksować do wymieszania się masy.Napęczniałą
żelatynę podgrzać chwilę w mikrofalówce do rozpuszczenia i gorącą wlać do masy, szybko rozmieszać.Rozłożyć masę do pucharków, zostawić trochę w misce masy na
potem - ozdobimy wierzch deseru.
Galaretkę rozpuścić w odrobinę mniejszej ilości
wody (jeśli jest 500 ml to 400 ml wlać), zostawić do ostudzenia i tężejącą wlać do pucharków.Włożyć do lodówki, a kiedy całość stężeje masę kremówkową przełożyć do szprycy z końcówką (gwiazdka) i wycisnąć na wierzch
galaretki.Posypać ozdobami cukrowymi.