Wykonanie
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
sól szczypta
woda ciepła ½ szklankiNadzienie:
twaróg 20 dag
cukier 7 łyżeczek
jajo 1
maliny 10 dagWykonanie:
Z
mąki z
solą i
wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.Następnie przygotować farsz:
Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem) z
żółtkiem i
cukrem (można dodać
cukier waniliowy, jeśli ktoś lubi).
Dodać pianę z
białka ubitą na sztywno.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując
mąką. Szklanką wykrawać kółka.
Na połowę placuszków nałożyć po 1 łyżeczce
twarożku i
malinkę (
maliny można też pokroić i wymieszać z masą
twarogową).
Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać na stolnicy obsypanej
mąką.
Zagotować
wodę z odrobiną
soli, wrzucić pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia.
Nałożyć na talerze, polać
śmietanką, ozdobić
malinkami i podawać.Z tej porcji wyszły mi 24 pierożki.