Wykonanie
Leniwe pierogi, znane mi od dzieciństwa jako kluski leniwe, mogły się pojawić na moim talerzu właśnie teraz, po półrocznym detoksie od
nabiału. Smakowały wyśmienicie. Ich przygotowanie było bajecznie proste, bo ciasto zrobił za mnie Thermomix. Pamiętam, że ugniatanie ich zawsze stanowiło problem :) Moje leniwe podałam z
masełkiem,
bułka tartą i
cukrem.
Przepis:(Thermomixowicze znajdą przepis w książce do TM51 str. 136)osolona
woda do gotowania pierogów450 g
twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki1
jajko200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
solimąka do posypania powierzchni roboczejWstawiamy garnek z
wodą. Następnie do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy (45 s/obr.3). Wyłożyć ciasto na powierzchnię roboczą i zagnieść. Podzielić na mniejsze części i uformować wałeczki o śr. 2 cm. Pociąć według uznania. Ja pocięłam skośnie, a wcześniej zrobiłam tradycyjną krateczkę. Masełko podsmażyłam z
bułką tartą i polałam pierogi. Na koniec posypałam
cukrem.Smacznego!