Wykonanie
Bułeczki
drożdżowe wypełnione
twarogiem i
malinami. Idealne na drugie śniadanie lub deser , nie za słodkie , syte a najważniejsze domowe i przepyszne.
Składniki:Zaczyn:15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1/2 szklanki letniej
wody1/2 szklanki
mąki pszennejCiasto:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniej
wody5 łyżek
oleju rzepakowego1
jajkoNadzienie:250g. półtłustego
twarogu200 ml
śmietany 18%4 łyżki
cukru250g
malin1
żółtko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Zaczyn: Do miseczki wkruszamy
drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej
śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto: Do miski wsypujemy
mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn ,
wodę ,
olej oraz
jajko.Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na 1 cm placek , wycinamy kwadraty ok. 5×5 cm. ( Wyszło mi 12 kwadratów)Z jednej strony każdego ,do połowy ,wycinamy paseczki tworząc grzebyk.Nadzienie:
Twaróg ugniatamy widelcem ze
śmietaną i
cukrem ,
maliny myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.Na środek każdej drożdżówki kładziemy ok.2 łyżek
twarogu i parę
malin.Zawijamy paseczki ciasta na farsz przyklejając pod spód.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawiamy na kolejne 30 min.Bułeczki smarujemy rozkłóconym
żółtkiem , pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego