Wykonanie
Bułki z ziarnami to chyba mój ulubiony rodzaj
pieczywa i w większości przypadków wybieram właśnie typ ze
słonecznikiem. Nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, żeby je piec w domu już kilka lat temu, chyba nie wierzyłam, że wyjdą mi dokładnie takie, jak lubię. Myliłam się, są doskonałe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze lekko ciepłe i - moim zdaniem - z wytrawnymi dodatkami. Jak rosły w piekarniku nie mogłam wyjść z podziwu, że faktycznie wyglądają jak prosto z piekarni. Idealne na leniwy, niedzielny poranek ;)kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiSkładniki na 9
bułek► świeże
drożdże [50 g / pół kostki]►
cukier [1 łyżka]►
mąka pszenna [300 g / 1 i 2/3 szklanki]►
mąka żytnia [200 g / 1 i 1/2 szklanki]►
jajka [1 sztuka, rozmiar L]►
olej rzepakowy [3 łyżki]►
woda [1 szklanka]►
sól [1 łyżeczka]►
ziarna słonecznika [50 g/ 5 łyżek]
Drożdże rozpuścić z
cukrem w ciepłej wodzie z łyżką
mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.Przesiać
mąkę razem z
solą do miski.Dodać mokre składniki:
drożdże,
olej,
jajko oraz większość
ziaren słonecznika. (resztę zostawić do posypania bułeczek)Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na przynajmniej 40 minut.Po upływie tego czasu uformować bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć ją do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni.Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, piec do zarumienionej skórki, u mnie ok. 15 minut