Wykonanie
Jak pierwszy raz upiekłam
chleb z tego przepisu, to byłam zadowolona, że w ogóle mi wyszedł ;)Po czasie jak zaczęłam piec go częściej to wydawał mi się mały. Miał więcej twardej skórki, a mało miękkiego środka. Wtedy zdecydowałam się na podwojenie składników.Składniki na bochenek:~ 350 g zakwasu żytniego~ 280 g
mąki żytniej~ 360 g
mąki pszennej~ 18 g
soli~ 400 ml letniej
wody~ 6 g świeżych
drożdży*
cukier do rozczynuponad to:~
pestki dyni~
ziarna słonecznika~
otręby pszenne- opcjonalnie~ 1 roztrzepane
jajo do posmarowaniaWszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować widełkami do
ciasta drożdżowego, następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną
mąką i zagnieść krótko z dodatkiem
otrębów pszennych,
ziaren słonecznika i
pestkami dyni. Ciasto uformować w kształt podłużnego bochenka. Przełożyć do keksówki, pozostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (na tym etapie foremkę można dać do wyłączonego piekarnika, ale nagrzanego do 50° C) Całość z wierzchu posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
ziarnami słonecznika i
pestkami dyni. Piec w temp 200° C przez 40 minut, później zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i studzić na kratce. Jeśli postukamy w jego spód, to powinniśmy usłyszeć pusty odgłos. Będzie to oznaczało, że
chleb jest upieczony.
About Paula