Wykonanie
Zakochałam się :)Znowu . . . po raz kolejny, oczywiście, ale tym razem obiektem moich westchnień jest mały, niepozorny, nieco pękaty . . . słoiczek z
musztardą. Ta ma niezwykły czerwony kolor jaki nadaje jej wędzona
papryka i bardzo przyjemny choć ostry smak. Ja bardzo lubię dodawać
musztardy różne przyprawiając
mięsa czy sosy i tak też właśnie użyłam tej. No i stało się - wzdycham i wzdycham . . . Dobrze, że mam więcej niż jeden słoiczek :D bo do
wędlin czy kiełbasek albo jakiejś
karkówki z grilla też będzie doskonała.

składniki: na roladki - kilka plastrów
schabu środkowego wieprzowego, bez kości - u mnie 55 łyżeczek
musztardy z
płatkami wędzonej
paprykikawałek
cukinii2 łyżki
mąki2
szalotkiok. 1/2 szkl.
bulionu jarzynowegokilka łyżeczek
śmietanki 30 %1 łyżka
masła1 łyżka
olejudo smaku:
sóldo bukietu - jedna niezbyt duża
cukinia1
marchewkakilka / kilkanaście
zielonych szparagów1 - 2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
sosu sałatkowego w proszku, francuskiegoodrobina
cukru i ew.
soli do smakukilka garści świeżych listków młodego
szpinaku
sposób przygotowania:
schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki
czemu mięso nie rozpryskuje się. Każdy płat posmarowałam z jednej strony
musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków
cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką. Zwinęłam płat
mięsa i spięłam
szpilkami do zrazów. Oprószyłam z wierzchu lekko
solą, obtoczyłam w
mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką
oleju i
masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane
szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl.
bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek
śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w
między czasie kilka
razy obróciłam roladki.


BUKIET - warzywa umyłam -
marchewkę obrałam,
cukinii przycięłam końcówki,
szparagi też
skróciłam nieco od dołu.
Cukinię i
marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a
szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuściłam
masło, wrzuciłam łodygi
szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami
wody. Dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam główki
szparagów i wstążki
marchewki - oprószyłam odrobinką
cukru i dusiłam kolejne 2 minuty a na koniec dołożyłam wstążki z
cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym
szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki
mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.