Wykonanie
Jak już zrobiłam galuszki to musiałam je podać w duecie z czymś pysznym - i musiał być sos bo kluseczki kochają sosy i różne omasty. Może klopsiki ? Tak, klopsiki w aromatycznym sosie będą w sam raz :)

czas przygotowania : 80 minutskładniki na 4 - 5 porcji :KLOPSIKI - 400 g
mięsa wieprzowego - zmieliłam chudy warkocz od
schabu środkowego110 g startej na wiórki
marchewki100 g posiekanej drobno
cebuli40 g
bułki tartej100 ml
mlekado smaku -
sól,
pieprz mielony czarny,
przyprawa ognista3 łyżki
masła klarowanego1 łyżka
oleju2 łyżki
mąkiDO SOSU - 2
cebule posiekane w drobną kostkę3 łyżeczki
musztardy z kawałkami wędzonej
papryki3 łyżeczki
słodkiej papryki mielonejok. 200 ml
bulionu cielęcegoew. trochę
mąki do zagęszczeniasposób przygotowania: zmielone
mięso przełożyłam do miski. Dodałam
bułkę tartą i
mleko, wymieszałam.
Marchewkę i posiekaną
cebulkę wrzuciłam na patelnię z łyżką
oleju i podsmażyłam aż zmiękły, dodałam do
mięsa. Doprawiłam masę
solą,
pieprzem i
przyprawą ognistą, dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam nieduże klopsiki wielkości
orzechów włoskich - wyszło mi ich 22 sztuki. Gotowe obtoczyłam w
mące, otrząsnęłam z jej nadmiaru. Smażyłam na patelni z
masłem klarowanym aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dorzuciłam posiekaną
cebulkę i potrząsając patelnią poczekałam kilka chwil aż zaczęła się złocić. Wlałam
bulion, dodałam
musztardę i dusiłam całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodałam jeszcze
paprykę mieloną. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością
mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej
wody - ja właśnie tak zrobiłam.