ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie

Klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie

nazwa

Wykonanie

Jak już zrobiłam galuszki to musiałam je podać w duecie z czymś pysznym - i musiał być sos bo kluseczki kochają sosy i różne omasty. Może klopsiki ? Tak, klopsiki w aromatycznym sosie będą w sam raz :)
czas przygotowania : 80 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
KLOPSIKI - 400 g mięsa wieprzowego - zmieliłam chudy warkocz od schabu środkowego
110 g startej na wiórki marchewki
100 g posiekanej drobno cebuli
40 g bułki tartej
100 ml mleka
do smaku - sól, pieprz mielony czarny, przyprawa ognista
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
DO SOSU - 2 cebule posiekane w drobną kostkę
3 łyżeczki musztardy z kawałkami wędzonej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
ok. 200 ml bulionu cielęcego
ew. trochę mąki do zagęszczenia
sposób przygotowania: zmielone mięso przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą i mleko, wymieszałam. Marchewkę i posiekaną cebulkę wrzuciłam na patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam aż zmiękły, dodałam do mięsa. Doprawiłam masę solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam nieduże klopsiki wielkości orzechów włoskich - wyszło mi ich 22 sztuki. Gotowe obtoczyłam w mące, otrząsnęłam z jej nadmiaru. Smażyłam na patelni z masłem klarowanym aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dorzuciłam posiekaną cebulkę i potrząsając patelnią poczekałam kilka chwil aż zaczęła się złocić. Wlałam bulion, dodałam musztardę i dusiłam całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodałam jeszcze paprykę mieloną. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody - ja właśnie tak zrobiłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/klopsiki-z-paprykowo-musztardowym-sosie.html