Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne i miękkie klopsiki w
paprykowo -
musztardowym sosie. Dodatek
marchewki nadaje im fajny posmak, a
cebulka,
papryka i
musztarda nadają aromatu i odpowiedniej ostrości. Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi mielonymi. Przepis Izy z moimi zmianami.Klopsiki/porcja na ok. 4 osoby/klopski400 g
mielonego mięsa wieprzowego - u mnie zmielone
mięso z
łopatki110 g startej na wiórki
marchewki100 g posiekanej drobno
cebuli40 g
bułki tartej100 ml
mlekasól,
pieprz, szczypta
słodkiej papryki w proszku, szczypta
chili w proszku1 łyżka
mąki pszennejmąka do obtaczania kotlecików
olej do smażeniasos2 mniejsze
cebule posiekane w drobną kostkę3 łyżeczki
musztardy2 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej1 łyżeczka
chili w proszku200 ml
bulionuew.
mąka do zagęszczenia sosu (ja nie zagęszczałam)Do
mielonego mięsa dodać
bułkę tartą,
mąkę i
mleko. Wymieszać. Na rozgrzany
olej na patelni wrzucić posiekaną
cebulę, a gdy się nieco zarumieni, dodać startą
marchewkę. Smażyć aż zmiękną. Dodać do
mięsa. Doprawić masę
solą,
pieprzem i
papryką. Wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki (wielkości
orzechów włoskich). Obtoczyć w
mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Smażyć na patelni na
oleju, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Do garnka wlać
bulion i pozostałe składniki sosu (oprócz
mąki). Wymieszać. Dodać klopsiki. Dusić całość na niedużym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością
mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej
wody. Można podawać z
ziemniakami, kluseczkami lub
ryżem.