ßßß Cookit - przepis na Klopsiki

Klopsiki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszne i miękkie klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie. Dodatek marchewki nadaje im fajny posmak, a cebulka, papryka i musztarda nadają aromatu i odpowiedniej ostrości. Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi mielonymi. Przepis Izy z moimi zmianami.
Klopsiki
/porcja na ok. 4 osoby/
klopski
400 g mielonego mięsa wieprzowego - u mnie zmielone mięso z łopatki
110 g startej na wiórki marchewki
100 g posiekanej drobno cebuli
40 g bułki tartej
100 ml mleka
sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku
1 łyżka mąki pszennej
mąka do obtaczania kotlecików
olej do smażenia
sos
2 mniejsze cebule posiekane w drobną kostkę
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka chili w proszku
200 ml bulionu
ew. mąka do zagęszczenia sosu (ja nie zagęszczałam)
Do mielonego mięsa dodać bułkę tartą, mąkę i mleko. Wymieszać. Na rozgrzany olej na patelni wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się nieco zarumieni, dodać startą marchewkę. Smażyć aż zmiękną. Dodać do mięsa. Doprawić masę solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki (wielkości orzechów włoskich). Obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Smażyć na patelni na oleju, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Do garnka wlać bulion i pozostałe składniki sosu (oprócz mąki). Wymieszać. Dodać klopsiki. Dusić całość na niedużym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Można podawać z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/06/Klopsiki-w-paprykowo-musztardowym-sosie.html