ßßß Cookit - przepis na Łosoś butterfly na grzance, z warzywami

Łosoś butterfly na grzance, z warzywami

nazwa

Wykonanie

Nie trzeba rozpalać grilla żeby ugrillować kawałek mięsa czy ryby. Ja wiem, że zapach dymu i atmosfera grillowania to zupełnie co innego niż kuchnia a w niej żeberkowana patelnia, ale czasami po prostu nie ma się gdzie rozstawić paleniska, już nie mówiąc o braku czasu. Grillowanie na patelni to taka alternatywna metoda, ale na co dzień się sprawdza :)
składniki:
kawałek filetu z łososia szerokości ok. 12 - 20 cm
2 kromki chleba razowego orkiszowego
kilkanaście szparagów
2 duże garści świeżego szpinaku - młode liście
1 pomidor czerwony
1 pomidor żółty
4 łyżeczki oliwy
pieprz cytrynowy
sól morska
SOS - 2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki koperku
do smaku - sól, cukier brązowy, pieprz mielony
sposób przygotowania: składniki sosu umieściłam z pojemniku blendera - zmiksowałam, doprawiłam, odstawiłam.
Płat filetu z łososia, ze skórą, oczyściłam - opłukałam, osuszyłam, usunęłam ości. Odcięłam pasek od strony brzuszka i biały pasek biegnący w poprzek kawałka czyli wzdłuż kręgosłupa. Pokroiłam filet na 2 kawałki szerokości kilku centymetrów (od 6 do 10) - każdy przecięłam jeszcze w połowie, ale nie przecinając skóry. Rozłożyłam kawałki na boki tak żeby skóra znalazła się w środku - utworzą jakby skrzydła motyla. Oprószyłam rybę pieprzem cytrynowym i solą, posmarowałam cienko oliwą.
Szpinak, szparagi i pomidory umyłam, osuszyłam. Pomidory pokroiłam w plastry. Szparagów nie obierałam, ale oprószyłam je solą i pieprzem, posmarowałam oliwą. Tak samo posmarowałam oliwą kromki chleba. Mocno rozgrzałam patelnię grillową. Wrzuciłam szparagi i chleb - szparagi przekręcałam co chwilę żeby równo zmiękły. Chleb przekręciłam tylko raz gdy się zrumienił. Gdy szparagi i chleb były miękkie dołożyłam łososia - grillowałam go po kilka chwil z obu stron - czas uzależniony jest od grubości kawałków, ale łosoś nie potrzebuje mocnego wysmażenia - wystarczy mu kilka chwil. Gotową rybę przełożyłam na talerz razem z grzanką i porcją szparagów. Podałam z sałatką ze szpinaku poprzekładanego pomidorami a całość skropiłam sosem koperkowym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05/osos-butterfly-na-grzance-z-warzywami.html