ßßß Cookit - przepis na Babeczki sernikowe

Babeczki sernikowe

nazwa

Wykonanie

Miał być sernik, ale babeczki będą poręczniejsze i nie trzeba ich będzie kroić. Kolorowe przybranie rozweseliło moich chłopaków a mnie bawiło ich przygotowanie. Takie zabawy w kuchni i wszyscy zadowoleni :D
składniki:
12 kawałków ciasta orzechowego, każdy wielkości małego orzecha włoskiego z tego przepisu
MASA SEROWA - 500 g sera białego mielonego, półtłustego
50 g masła albo margaryny
2 małe jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki ubitej śmietanki kremówki
MASA ŚMIETANKOWA - ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczek wody
1 łyżka soku z cytryny
kilka łyżeczek syropu pomarańczowego od skórek smażonych
odrobina zielonego barwnika w żelu
orzechy arachidowe w polewie cukrowej
zielona posypka cukrowa
sposób przygotowania : ciasto, jak napisałam wcześniej, było zagniecione na mazurki, ale kawałek mi zostało więc wykorzystałam je na spody co babeczek. Podzieliłam na 12 kawałków, każdy wielkości małego orzecha włoskiego i rozwałkowałam lekko podsypując mąką na placuszki nieco większe od dna foremek do muffinek. Wyłożyłam ciastem zagłębienia w formie.
MASA SEROWA - ser wymieszałam po prostu z pozostałymi składnikami - nie miksowałam - wystarczy wymieszać tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Nalałam porcje masy do foremek z ciastem - po ok. 2 łyżki do każdej. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Nie martwcie się jeśli babeczki opadną na środku - w to miejsce nałożymy śmietanę.
MASA ŚMIETANOWA - zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam odrobinę barwnika, zmiksowałam. Żelatynę zalałam 5 łyżeczkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam powoli, mieszając, aż całkowicie się rozpuściłam. Wymieszałam ją z sokiem cytrynowym i kilkoma łyżeczkami syropu. Miksując wlewałam lekko ciepłą żelatynę do śmietany i jeszcze chwilę mieszałam żeby całość dobrze się połączyła.
Śmietanę nałożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam po sporej porcji na wystudzone babeczki. Udekorowałam orzechami z polewie i posypką cukrową.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/babeczki-sernikowe.html