ßßß
Składniki (na 23 cm blachę):3 jajka55 + 30 g drobnego cukru (dałam waniliowy)3 duże pomarańcze1,5 łyżki żelatyny50 ml ciepłej wody (lub nieco więcej)Wykonanie:Ciasto z dowolnego przepisu wykładamy na dnie i bokach tortownicy lub formy do tary (najlepiej z wyjmowanym dnem) i pieczemy na złoty kolor. Studzimy.Jajka należy umyć a następnie sparzyć. Pomarańcze też myjemy i zalewamy wrzątkiem. Żółtka, 55 g cukru, skórkę startą z 3 pomarańczy ubijamy aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę - razem ma być 300 ml płynów. Jeśli mamy za mało soku dodajemy wodę (ja użyłam soku z 4 pomarańczy). Przestudzony sok dolewamy powoli do ubitych żółtek i nadal ubijamy, aż wszystko zacznie tężeć (ja wstawiałam na chwilę do lodówki, żeby przyspieszyć - niestety przesadziłam, co widać po grudkach). W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru. Ubite białka delikatnie dodajemy do tężejącej masy żółtkowo-pomarańczowej. Gotową masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Dekorujemy plastrami pomarańczy.
/wydrukuj przepis/