ßßß
Wykonanie:Jajka należy umyć a następnie sparzyć. Żółtka i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Zaparzamy 150 ml kawy. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej kawy. Następnie dodajemy resztę kawy i mieszamy. Przestudzoną kawędolewamy powoli do ubitych żółtek i nadal ubijamy, aż wszystko zacznie tężeć. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i ewentulanie cukrem. Ubite białka delikatnie dodajemy do tężejącej masy żółtkowo-kawowej. Gotową masę wylewamy do naczynek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (ja część naczynek wyłożyłam folią samoprzylepną, bo bałam się, że nie będę mogła wyjąć deseru. Okazało się to jednak niepotrzebne. Deser bardzo ładnie sam odchodzi od ścianek - wystarczy tylko lekko przejechać nożem po brzegach naczynka)