ßßß Cookit - przepis na Biscotti z orzechami laskowymi i kawą

Biscotti z orzechami laskowymi i kawą

nazwa

Wykonanie

Coś orzechowego i lekkiego do pochrupania? Oczywiście biscotti, włoskie ciasteczka dwukrotnie wypiekane. Tym razem w wersji z orzechami laskowymi i kawą naturalną. Jesiennie, pysznie, szybko!
Składniki:
1 duże jajko
110 g drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g całych, obranych i podpieczonych orzechów laskowych
1,5 łyżki kawy naturalnej zmielonej
Jajko lekko roztrzepać mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać orzechy laskowe, kawę i zmiksować do połączenia się składników.
Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/biscotti-z-orzechami-laskowymi-i-kawa