Wykonanie
Coś
orzechowego i lekkiego do pochrupania? Oczywiście biscotti, włoskie
ciasteczka dwukrotnie wypiekane. Tym razem w wersji z
orzechami laskowymi i
kawą naturalną. Jesiennie, pysznie, szybko!Składniki:1 duże
jajko110 g drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g całych, obranych i podpieczonych
orzechów laskowych1,5 łyżki
kawy naturalnej zmielonej
Jajko lekko roztrzepać mikserem razem z
cukrem (bez rozdzielania na
białko i
żółtko). Dodać ekstrakt,
mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać
orzechy laskowe,
kawę i zmiksować do połączenia się składników.Obsypując dłonie
mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej
mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).