Wykonanie
Wiem wiem może ktoś sobie pomyśli powtarza się ale nie do końca mimo to, że panna cotta już była to ta jest trochę inna po pierwsze jest z
granatem, po drugie jest to duża porcja i po trzecie ma nie co inny skład.
Składniki
Galaretka:1 1/2 łyżeczki
żelatyny4 łyżeczki ciepłej
wody120 ml świeżego soku z
granatu5 łyżek
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny2. Panna cotta:500 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka3 łyżeczki
żelatyny8 łyżek ciepłej
wody12 dag
cukru1 laska
wanilli( nie jest konieczna)3.
Syrop z
granatów do dekoracji:100 ml soku z
granatu (świeże)10 dag
cukruWykonanie:
Granat przekroić na pół i wyłuskać nasiona, i zmiksować w blenderze, po czym sok przecedzić przez sitko.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach
wody.Odmierzyć 120 ml soku, wlać do rondelka dodać
sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.Zdjąć rondel z ognia , dodać namoczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać, po czym ostudzić i wlać do formy. Wstawiamy do lodówki.3 łyżeczki
żelatyny namoczyć w 8 łyżkach
wody, do rondelka wlać
mleko,
śmietankę i
cukier.O ile posiadamy to
laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestki i dołożyć je do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotujemy.Rondelek zdejmujemy z ognia, wyciągamy
wanilię i dodajemy namoczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia co jakiś czas mieszając aby nie powstał kożuch.Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętą
galaretką i stawiamy na desce, po czym wlewamy ostudzoną masę
mleczną i wstawiamy do lodówki na ok 6 -7 godzin.Gdy panna cotta będzie zastygnięta przygotowujemy sok z
granatu, odmierzyć 100 ml, dodajemy
cukier i podgrzewamy w małym rondelku aż
syrop zgęstnieje, po czym
syrop odstawiamy do ostygnięcia.Deser wyciągamy z lodówki, aby wyciągnąć z formy na kilka sekund zanurzamy formę w ciepłej wodzie uważając aby
woda nie wlała sie do środka. Przykrywamy płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy foremkę tak aby nie uszkodzić deseru.Panna cotte polewamy
syropem i podajemySmacznego!!