ßßß Cookit - przepis na 42. Panna cotta z granatem

42. Panna cotta z granatem

nazwa

Wykonanie

Wiem wiem może ktoś sobie pomyśli powtarza się ale nie do końca mimo to, że panna cotta już była to ta jest trochę inna po pierwsze jest z granatem, po drugie jest to duża porcja i po trzecie ma nie co inny skład.
Składniki
Galaretka:
1 1/2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki ciepłej wody
120 ml świeżego soku z granatu
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2. Panna cotta:
500 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
8 łyżek ciepłej wody
12 dag cukru
1 laska wanilli( nie jest konieczna)
3. Syrop z granatów do dekoracji:
100 ml soku z granatu (świeże)
10 dag cukru
Wykonanie:
Granat przekroić na pół i wyłuskać nasiona, i zmiksować w blenderze, po czym sok przecedzić przez sitko.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody.
Odmierzyć 120 ml soku, wlać do rondelka dodać sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Zdjąć rondel z ognia , dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, po czym ostudzić i wlać do formy. Wstawiamy do lodówki.
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 8 łyżkach wody, do rondelka wlać mleko, śmietankę i cukier.
O ile posiadamy to laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestki i dołożyć je do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotujemy.
Rondelek zdejmujemy z ognia, wyciągamy wanilię i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia co jakiś czas mieszając aby nie powstał kożuch.
Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętą galaretką i stawiamy na desce, po czym wlewamy ostudzoną masę mleczną i wstawiamy do lodówki na ok 6 -7 godzin.
Gdy panna cotta będzie zastygnięta przygotowujemy sok z granatu, odmierzyć 100 ml, dodajemy cukier i podgrzewamy w małym rondelku aż syrop zgęstnieje, po czym syrop odstawiamy do ostygnięcia.
Deser wyciągamy z lodówki, aby wyciągnąć z formy na kilka sekund zanurzamy formę w ciepłej wodzie uważając aby woda nie wlała sie do środka. Przykrywamy płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy foremkę tak aby nie uszkodzić deseru.
Panna cotte polewamy syropem i podajemy
Smacznego!!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/42-panna-cotta-z-granatem.html