Wykonanie
Kolejna propozycja deseru na bazie gotowanej
śmietany … waniliowa panna cotta z dodatkiem lekko kwaśnych
wiśni przełamanych przecudnie słodkim golden
syropem.
Składniki:250 ml
śmietany kremówki (36%)250 ml
mleka (3,2%)½ szklanki
cukru3 łyżeczki
żelatyny w proszku2 łyżeczki
wody1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na sos:½ szklanki wydrążonych
wiśni1/3 szklanki soku z
wiśni3 łyżki goledn
syropu domowej robotyWykonanie:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej
wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy
mleko i
śmietanę, wsypujemy
cukier, energicznie mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy ekstrakt z
wanilii, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę. Mieszamy do czasu, aż
żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 silikonowych foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wiśniowy syrop:Do małego rondla wrzucamy
wiśnie, wlewamy golden
syrop i sok z
wiśni. Gotujemy na małej mocy palnika, do momentu lekkiego zagęszczenia
syropu. Odstawiamy do przestygnięcia. Panna cottę przed podaniem wyjmujemy z foremek i polewamy
wiśniowym syropem.Smacznego!