ßßß Cookit - przepis na Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Panna cotta tym razem waniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli.
Składniki na 4 porcje
3 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml śmietanki kremówki
250 ml pełnego mleka 3,2%
80g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.
W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta szybko się rozpuszcza.
Na koniec polać sosem zrobionym ze zmiksowanych z cukrem pudrem truskawek.
Jakby to nie było przepis pasuje również do akcji "Jedzenie z muzyką w tle", bowiem piosenek związanych z truskawkami jest multum, sama znam ich przynajmniej z pięć. Nie mogłabym zapomnieć o tej charakterystycznej, w której tekście już na początku jest mowa o... TRUSKAWKACH!
"Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things ..."
"Truskawki, wiśnie i pocałunek anioła wiosną
Moje letnie wino zrobione jest z tych wszystkich rzeczy..."
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/06/panna-cotta-waniliowa-z-sosem.html