Wykonanie
Panna cotta tym razem waniliowa z sosem
truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki
wanilli.Składniki na 4 porcje3 łyżeczki
żelatyny w proszku250 ml
śmietanki kremówki250 ml pełnego
mleka 3,2%80g
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSposób
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia.Do garnka wlać
mleko i
śmietanę, dodać
cukier i ekstrakt z
wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia
cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać
żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta szybko się rozpuszcza.Na koniec polać sosem zrobionym ze zmiksowanych z
cukrem pudrem truskawek.
Jakby to nie było przepis pasuje również do akcji "Jedzenie z muzyką w tle", bowiem piosenek związanych z
truskawkami jest multum, sama znam ich przynajmniej z pięć. Nie mogłabym zapomnieć o tej charakterystycznej, w której tekście już na początku jest
mowa o... TRUSKAWKACH!
"Strawberries cherries and an angel's kiss in springMy summer
wine is really made from all these things ...""
Truskawki,
wiśnie i pocałunek anioła wiosnąMoje letnie
wino zrobione jest z tych wszystkich rzeczy..."