Wykonanie
Dzisiaj wyjeżdżam.
Jadę do wielkiego miasta. Do Warszawy. No dobra, tylko na drugą stronę Wisły, ale i tak muszę zameldować się w hotelu na weekend bo takie są wymogi imprezy organizowanej przez Kuchnia+ czyli Warsztatów z Adamem Chrząstowskim, na które się wybieram.Żołądek mam w gardle, ręce trochę drżą z emocji, ale postaram się nauczyć jak najwięcej i nie zbłaźnić, jeśli to tylko możliwe. Pewnie w poniedziałek
będę odsypiać, ale jak już odeśpię to opowiem Wam jak było.Jeszcze tylko lekki "obiadek" i lecę na spotkanie z pozostałymi uczestnikami i ekipą.

składniki:SOS - 4 łyżki
oleju słonecznikowegosok z połowy
pomarańczy1 łyżeczka
soku z cytryny1/4
cebuli czerwonej1/2 łyżeczki
miodudo smaku:
sól morska,
pieprz ziołowy4 liście
sałaty rzymskiejpo kawałku
papryki żółtej i czerwonej3 - 4 plasterki
szynki wiejskiej wędzonej1/4
gruszki1 -2 garści
orzechów włoskichkopereksposób przygotowania: SOS -
cebulę pokroiłam w drobną kostkę, zalałam
sokiem pomarańczowym i
cytrynowym, dodałam
miód a po kilku minutach jeszcze odrobinę
soli i
pieprzu. Mieszając dolewałam pomału
olej - składniki płynne powinny się połączyć w emulsję.
Sałatę pokroiłam w paski,
papryki, obraną
gruszkę i
szynkę też rozdrobniłam podobnie. Wymieszałam wszystko w misce razem z połową
orzechów, polałam sosem i wymieszałam ponownie. Nałożyłam porcje na talerze, posypałam resztą
orzechów i listkami
koperku.