ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pasturmą 2

Sałatka z pasturmą 2

nazwa

Wykonanie

Już pisałam o pasturmie, moim nowym odkryciu w dziale wędlin - bardzo nam zasmakowała więc znów ją wykorzystałam. I znowu do sałatki bo tak właśnie pasuje mi najbardziej. Połączenie owoców i wędliny albo mięsa czy sera podane na sałacie trafia dokładnie w mój gust - lekko, pysznie, kolorowo - i lubię też bawić się robiąc właśnie takie sałatki.
składniki:
3 garści roszponki
kilka plasterków pasturmy
1/2 twardej, ale słodkiej gruszki
1/2 niedużej czerwonej cebuli
garść łuskanych orzechów włoskich
olej z pestek winogron
sok z cytryny
miód
pieprz ziołowy
papryczka chili
sposób przygotowania: ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały.
Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/saatka-z-pasturma-2.html