ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pasturmą

Sałatka z pasturmą

nazwa

Wykonanie

S zukając kilka dni temu kumpiaka, polskiej szynki dojrzewającej, znalazłam na półce w supermarkecie coś innego - pasturmę - d ziwna nazwa, prawda?
Pasturma to przysmak kuchni tureckiej - wędlina z suszonej, długo dojrzewającej polędwicy wołowej, bardzo wyrazista w smaku i mocno doprawiona mieszanką ziół. Porównać ją można nieco do włoskiego pastrami.
cyt. Wikipedia: "Pasturma przywędrowała do Polski wraz z armią Czyngis-chana na początku XII wieku. W ówczesnym okresie polędwicę najpierw nasalano, po jednym dniu wypłukiwano sól i nadawano jej formę odpowiednią do transportu. Następnie powtórnie konserwowano, dokładając tym razem na mięso grubą otoczkę z przypraw. Tak przygotowana pasturma, zabierana w drogę przez tatarskich jeźdźców, dojrzewała przynajmniej przez 3 tygodnie na ostrym słońcu i wietrze. Mięso w tym czasie kruszało i nabierało aromatu ziół. W wersji domowej - jeśli była taka możliwość – dodatkowo leżakowano mięso, wkładając je na tydzień do ciemnego, chłodnego pomieszczenia."
No i gdy na tę pasturmę już się natknęłam to nie mogłam spokojnie jej ominąć i kupiłam do spróbowania. Cieniutkich, pachnących plasterków użyłam do sałatki.
składniki:
3 - 4 garści mieszanki sałat - roszponka, fryzyjska, radicchio
kilka gałązek natki pietruszki
3 - 4 mandarynki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu płynnego
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego
1/2 łyżeczki posiekanej chili
kilka/kilkanaście plasterków pasturmy
sposób przygotowania: do słoiczka wlałam sok wyciśnięty z jednej mandarynki, olej i sok z cytryny, dodałam sól, miód, chili i pieprz pomarańczowy - słoiczek zakręciłam i mocno nim potrząsałam kilka chwil a następnie zostawiłam na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Opłukaną i osączoną dokładnie sałatę przełożyłam do miseczki - większe kawałki porwałam rękami, dodała troszkę listków natki. Mandarynki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na plasterki, dodałam do sałaty. Polałam sałatkę niewielką ilością dressingu wstrząśniętego przed użyciem. Wymieszałam sałatę i nałożyłam porcje na talerze. Dodałam zwinięte w ślimaczki paski pasturmy i jeszcze trochę polałam całość sosem.
Pysznie było - intensywna wędlina bardzo mi smakowała w towarzystwie kruchej sałaty, mandarynek i pysznego sosu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/saatka-z-pasturma.html