Wykonanie
Sam
burak ma dosyć ziemisty posmak, ale dodatek
cytrusów bardzo ładnie go niweluje. Do tego troszkę
dyniowych pyszności i całość robi się niezwykle smaczna a także zdrowa. Dużo witamin, karotenu, wszelkiego dobra, które bardzo nam się przyda w jesienne, paskudne dni. Lubię
buraki :-)

składniki:1 duży
burak ćwikłowykilka
mandarynek1 łyżeczka
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
oleju z pestek dyni1 łyżeczka
soku z cytryny2 garści łuskanych ziaren dynido smaku:
sól, sos
chilinatka pietruszkiew. odrobinka
miodusposób przygotowania:
Buraka upiekłam bez obierania zawijając go w folię aluminiową. Trwało to u mnie ok. 40 min.. Odłożyłam go żeby ostygł a następnie pozbawiłam skórki. Przy pomocy obieraczki do warzyw
skroiłam z warzywa cienkie plasterki. Z jednej
mandarynki wycisnęłam sok, dodałam do niego
sok z cytryny i oba
oleje. Doprawiłam sos do smaku odrobiną
soli i sosu
chili, wymieszałam dokładnie i mieszaniną polałam wstążki
buraka - wymieszałam - jeśli
mandarynki nie będą wystarczająco słodkie można do sosu dodać odrobinę
cukru albo
miodku.Ziarna dyni podprażyłam przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni - powinny lekko spuchnąć, ale ostrożnie bo lubią strzelać. Pozostałe
mandarynki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Na talerzykach ułożyłam plasterki
owoców przekładając je
burakiem. Posypałam pestkami i listkami
natki pietruszki,
skropiłam resztą sosu
spod buraków.
Oleju z pestek dyni nie dodajcie za dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i aromacie.