Wykonanie

Zimą, oprócz rozgrzewających strączkowych królują na naszych stołach warzywa korzeniowe:
marchew,
buraki,
seler czy
pasternak.
Marchewka - wesołe warzywko przypominające słońce jadane jest najczęściej. Ile wartości ma w sobie przeczytaj tu: zdrowa
marchew i tu: Surówka z
marchewki . Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetyków. I choć bardzo ją lubimy, najczęściej jadamy w towarzystwie
zielonego groszku, prawie rozgotowaną w kluchowatym sosie. Nie doczekała się nasza poczciwa
marchewka za wielu przepisów. Należy tylko pamiętać, aby przyrządzając ciepłe potrawy z
marchewki dodawać do niej tłuszcz (
oliwa,
masło), gdyż właśnie rozpuszczony w tłuszczu karoten zmienia się w witaminę A.
Marchewka a`la spaghetti marynowana w świeżo wyciśniętym soku z
pomarańczy w towarzystwie zielonej
roszponki (właśnie zawitała do nas pierwsza zimowa
sałata) wygląda zachęcająco? Pewnie, że tak.

Zapraszam zatem do przepisu. Tak przygotowana
marchewkanie tylko super wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. To zdrowy dodatek do ryb,
mięsa, może stanowić także odrębne danie. Do przygotowania
marchewkowego spaghetti użyłam Spiralschneider. Można jednak zwykłym obierakiem do warzyw pociąć
marchewkę na wstążki, a
potem w paseczki.

Składniki na 2 porcje:300 g
marchewki2 łyżki
oleju5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mioduszczypta
soli i
pieprzupodprażone
wiórki kokosowesuszone
płatki chili - opcjonalnie120 g
roszponki +
winegretWykonanie:
marchewkę obrać i przy pomocy spiralnego nożyka pociąć w cienkie paseczkirozgrzać w szerokim rondlu 2 łyżki
oleju i na małym ogniu podsmażyć
marchewkę przez około 2 minuty5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy, 1 łyżkę
soku z cytryny, 1 łyżeczkę
miodu i szczyptę
soli dodać do
marchewki. Przykryć i dusić pod przykryciem około 5-7 minut.
Marchew powinna pozostać al dente. w międzyczasie opłukać
roszponkę i lekko odwirować. Przygotować
winegret do
sałaty. Wymieszać 3 łyżki
oliwy i z 1 łyżką
cytryny lub
białego octu winnego i 1 łyżeczką
miodu na gładką emulsję. Tuż przed podaniem wymieszać
roszponkę z częścią
winegretu.rozłożyć na talerzykach
marchewkę z
roszponką. Polać pozostałym dressingiem. Posypać wg uznania i przeznaczenia: suszonymi
płatkami chili lub uprażonymi wiórkami
kokosa.ŻYCZĘ SMACZNEGO !