ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera, gruszki i prażonych orzechów włoskich

Surówka z selera, gruszki i prażonych orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

I druga dzisiejsza propozycja. Tym razem jedna z moich ulubionych jesiennych surówek. Pyszne połączenie surowego selera, soczystej gruszki i prażonych orzechów włoskich (najlepiej jeśli użyjemy świeżo wyłuskanych). Seler może ewentualnie zostać lekko podgotowany, ale tylko odrobinę, by nadal pozostał lekko twardy. Polecam!
Składniki (dla 4 osób):
1 duży seler, obrany
1 bardzo dojrzała gruszka, obrana
garść orzechów włoskich, obranych i uprażonych na suchej patelni
1 łyżka soku z cytryny
sól morska, pieprz ziołowy
oliwa extra vergine
Seler starłam na średnich oczkach, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na chwilę, by posiekać gruszkę w drobne paski (pokroiłam ją na 4 części, które z kolei pokroiłam w cienkie plasterki w poprzek) i uprażyć orzechy. Wszystkie składniki wymieszałam, doprawiłam solą morską i odrobiną pieprzu ziołowego oraz skropiłam oliwą.
Tą surówkę należy podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ po jakimś czasie gruszka i seler brązowieją.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/09/surowka-z-selera-gruszki-i-prazonych.html