Wykonanie

I druga dzisiejsza propozycja. Tym razem jedna z moich ulubionych jesiennych surówek. Pyszne połączenie surowego
selera, soczystej
gruszki i prażonych
orzechów włoskich (najlepiej jeśli użyjemy świeżo wyłuskanych).
Seler może ewentualnie zostać lekko podgotowany, ale tylko odrobinę, by nadal pozostał lekko twardy. Polecam!Składniki (dla 4 osób):1 duży
seler, obrany1 bardzo dojrzała
gruszka, obranagarść
orzechów włoskich, obranych i uprażonych na suchej patelni1 łyżka
soku z cytrynysól morska,
pieprz ziołowyoliwa extra vergineSeler starłam na średnich oczkach,
skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na chwilę, by posiekać
gruszkę w drobne paski (pokroiłam ją na 4 części, które z kolei pokroiłam w cienkie plasterki w poprzek) i uprażyć
orzechy. Wszystkie składniki wymieszałam, doprawiłam
solą morską i odrobiną
pieprzu ziołowego oraz
skropiłam oliwą.Tą surówkę należy podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ po jakimś czasie
gruszka i
seler brązowieją.