Wykonanie
Dawno nie piekłam żadnej babeczki i jakoś tak mnie naszło.Pomyślałam sobie, że dodam
orzechy i trochę
kawy - dla koloru i smaku co okazało się dobrym posunięciem. Babka wyszła pyszna - ma dość zwartą konsystencję i najlepsza chyba jest po 2 - 3 dniach, trzymana oczywiście w tym czasie pod przykryciem. Przyznam się, bez bicia, że nieco nierówno mi wyrosła, ale zaradziłam temu po wystudzeniu przycinając wierzch a późniejszy spód tak żeby równo stała. Trzeba sobie radzić, nie? A do filiżanki
kawy takie ciasto smakuje wyśmienicie.

składniki:4 duże
jajka220 g
cukru300 g
mąki pszennej luksusowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masła albo
margaryny2 łyżeczki
przyprawy do
kawy i deserów, z linii specialite Kamis5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej, drobnej120 g łuskanych
orzechów włoskich, pokruszonych1/4 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegokilka kropli
aromatu migdałowegoPOLEWA - kilka kostek
czekolady deserowejlukier utarty z
cukru pudru,
kawy rozpuszczalnej i gorącej
wodydo ozdoby -
czekoladowe ziarenka
kawypołówki
orzechów włoskich
sposób przygotowania: tłuszcz rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia.
Mąkę przesiałam, wymieszałam z
solą,
proszkiem do pieczenia,
kawą i
przyprawą Kamis.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszystą, prawie białą masę. Stopniowo, na przemian, dodawałam po trochu
płynnego tłuszczu i mieszanki mącznej. Na koniec dolałam
olejek zapachowy, ekstrakt i wsypałam
orzechy wcześniej wymieszane z
mąką ziemniaczaną. Masę przelałam do formy na babkę, takiej z kominem spryskanej tłuszczem w sprayu Wilton, który jest do nabycia w sklepie Aledobre.pl Piekłam ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia na kratkę odwracając formę do góry dnem i ciasto samo się wysunęło - to właśnie zasługa spryskania formy tym specyfikiem.Gdy babka wystygła posmarowałam ją rozpuszczoną na parze
czekoladą i polałam gęstym lukrem utartym z
cukru pudru i gorącej
wody dodając 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami
kawy i połówkami
orzechów włoskich.