ßßß Cookit - przepis na Babka kawowo - orzechowa

Babka kawowo - orzechowa

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam żadnej babeczki i jakoś tak mnie naszło.
Pomyślałam sobie, że dodam orzechy i trochę kawy - dla koloru i smaku co okazało się dobrym posunięciem. Babka wyszła pyszna - ma dość zwartą konsystencję i najlepsza chyba jest po 2 - 3 dniach, trzymana oczywiście w tym czasie pod przykryciem. Przyznam się, bez bicia, że nieco nierówno mi wyrosła, ale zaradziłam temu po wystudzeniu przycinając wierzch a późniejszy spód tak żeby równo stała. Trzeba sobie radzić, nie? A do filiżanki kawy takie ciasto smakuje wyśmienicie.
składniki:
4 duże jajka
220 g cukru
300 g mąki pszennej luksusowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła albo margaryny
2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów, z linii specialite Kamis
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, drobnej
120 g łuskanych orzechów włoskich, pokruszonych
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego
POLEWA - kilka kostek czekolady deserowej
lukier utarty z cukru pudru, kawy rozpuszczalnej i gorącej wody
do ozdoby - czekoladowe ziarenka kawy
połówki orzechów włoskich
sposób przygotowania: tłuszcz rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, kawą i przyprawą Kamis. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Stopniowo, na przemian, dodawałam po trochu płynnego tłuszczu i mieszanki mącznej. Na koniec dolałam olejek zapachowy, ekstrakt i wsypałam orzechy wcześniej wymieszane z mąką ziemniaczaną. Masę przelałam do formy na babkę, takiej z kominem spryskanej tłuszczem w sprayu Wilton, który jest do nabycia w sklepie Aledobre.pl Piekłam ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia na kratkę odwracając formę do góry dnem i ciasto samo się wysunęło - to właśnie zasługa spryskania formy tym specyfikiem.
Gdy babka wystygła posmarowałam ją rozpuszczoną na parze czekoladą i polałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody dodając 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy i połówkami orzechów włoskich.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/babka-kawowo-orzechowa.html