ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe z kawowym kremem maślanym…

Ciasto kawowe z kawowym kremem maślanym…

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto na życzenie mojego brata. Tym razem coś dla wielbicieli kawowych smaków – pyszne ciasto kawowe przełożone kawowym kremem na bazie masła.
Ucierane blaty robi się błyskawicznie i równie szybko się je piecze (wystarczy 20 minut w piekarniku). Do tego krem, który choć maślany i słodki nie przytłacza dzięki temu, że jest go stosunkowo niewiele. Wszystko to zaś składa się w apetyczną całość idealną do popołudniowej kawy ;)
Ciasto wygląda skromnie i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej :) A podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się delikatny aromat świeżej kawy, który przywodzi mi na myśl spokojne niedzielne popołudnia w domu, gdy rodzice zasiadali do poobiedniej kawy i razem oglądaliśmy filmy familijne. Stare dobre czasy :)
Nawet, jeśli, tak jak ja, nie jesteście zapalonymi kawoszami i tak pokochacie to ciasto.
Polecam :)
* przepis zaczerpnięty z „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa Bounty
Składniki na dwa kawowe blaty:
175g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
175g mąki pszennej samorosnącej (jeśli nie jest u Was dostępna możecie ją zrobić sami korzystając ze wskazówek z przepisu na Czekoladowe ciasto do kawy)
175g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj mikserem lub w malakserze na jasną, puszystą masę.
Podziel na dwie części i przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 20cm (dno wyłóż papierem do pieczenia).
Piecz około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 °C .
Studź na kratce.
Składniki na krem maślany:
75g miękkiego niesolonego masła
150g cukru pudru
3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej wody
Dodatkowo:
50g ciemnej czekolady (min 70%)
Wykonanie:
Cukier puder przesiej.
Masło oraz połowę cukru pudru umieść w misie miksera, dodaj rozpuszczoną kawę i utrzyj na puszystą masę.
Stopniowo dosypuj pozostały cukier puder, cały czas ucierając, aż całość będzie jasna i puszysta.
Na paterze lub talerzu ułóż jeden z blatów ciasta, posmaruj połową kremu i nakryj drugim blatem.
Wierzch posmaruj pozostałym kremem i ozdób czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/30/ciasto-kawowe-z-kawowym-buttercream