Wykonanie

Kolejne ciasto na życzenie mojego brata. Tym razem coś dla wielbicieli
kawowych smaków – pyszne ciasto
kawowe przełożone
kawowym kremem na bazie
masła.Ucierane blaty robi się błyskawicznie i równie szybko się je piecze (wystarczy 20 minut w piekarniku). Do tego krem, który choć
maślany i słodki nie przytłacza dzięki temu, że jest go stosunkowo niewiele. Wszystko to zaś składa się w apetyczną całość idealną do popołudniowej
kawy ;)Ciasto wygląda skromnie i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej :) A podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się delikatny aromat świeżej
kawy, który przywodzi mi na myśl spokojne niedzielne popołudnia w domu, gdy rodzice zasiadali do poobiedniej
kawy i razem oglądaliśmy filmy familijne. Stare dobre czasy :)Nawet, jeśli, tak jak ja, nie jesteście zapalonymi kawoszami i tak pokochacie to ciasto.Polecam :)* przepis zaczerpnięty z „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa BountySkładniki na dwa
kawowe blaty:175g
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowej175g
mąki pszennej samorosnącej (jeśli nie jest u Was dostępna możecie ją zrobić sami korzystając ze wskazówek z przepisu na
Czekoladowe ciasto do
kawy)175g jasnego
cukru muscovado lub drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka3 łyżeczki
kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej
wodyWykonanie:Wszystkie składniki zmiksuj mikserem lub w malakserze na jasną, puszystą masę.Podziel na dwie części i przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 20cm (dno wyłóż papierem do pieczenia).Piecz około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 °C .Studź na kratce.Składniki na krem
maślany:75g miękkiego niesolonego
masła150g
cukru pudru3 łyżeczki
kawy instant rozpuszczone w 2 łyżeczkach gorącej
wodyDodatkowo:50g ciemnej
czekolady (min 70%)Wykonanie:
Cukier puder przesiej.
Masło oraz połowę
cukru pudru umieść w misie miksera, dodaj rozpuszczoną
kawę i utrzyj na puszystą masę.Stopniowo dosypuj pozostały
cukier puder, cały czas ucierając, aż całość będzie jasna i puszysta.Na paterze lub talerzu ułóż jeden z blatów ciasta, posmaruj połową kremu i nakryj drugim blatem.Wierzch posmaruj pozostałym kremem i ozdób
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej i lekko przestudzoną.Smacznego :)