ßßß Cookit - przepis na Duszone pałki z dodatkiem jabłek

Duszone pałki z dodatkiem jabłek

nazwa

Wykonanie

Lubię połączenie mięsa z owocami, szczególnie gdy jest to mięso drobiowe - owoce dobrze komponują się z jego delikatnością. Pałki duszą się szybko i w zestawieniu z jabłkiem bardzo dobrze smakują.
składniki:
6 dużych pałek z kurczaka
2 - 3 nieduże jabłka
sok z jednej niedużej cytryny
3 łyżki sosu sojowego jasnego
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, majeranek
ok. 3/4 szkl. soku jabłkowego, może być z kartonu, ale taki 100%
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sposób przygotowania: Pałki umyłam i osuszyłam. Włożyłam je do woreczka foliowego, skropiłam sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie oprószyłam je nieco pieprzem, majerankiem i obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy były apetycznie rumiane podlałam pozostałością marynaty i sokiem jabłkowym i dusiłam ok. 30 min. aż mięso było miękkie.
Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam masło a kiedy się rozgrzało dodałam jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w maśle. Skropiłam sokiem z połowy cytryny, oprószyłam odrobiną cukru, soli i majeranku, wlałam kilka łyżeczek wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Pałki podałam z ziemniakami i sałatką z buraczków, obłożone duszonymi jabłkami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/duszone-paki-z-dodatkiem-jabek.html