Wykonanie
Lubię połączenie
mięsa z
owocami, szczególnie gdy jest to
mięso drobiowe -
owoce dobrze komponują się z jego delikatnością. Pałki duszą się szybko i w zestawieniu z
jabłkiem bardzo dobrze smakują.

składniki:6 dużych pałek z
kurczaka2 - 3 nieduże
jabłkasok z jednej niedużej
cytryny3 łyżki
sosu sojowego jasnegodo smaku:
sól,
cukier,
pieprz mielony,
majeranekok. 3/4 szkl.
soku jabłkowego, może być z kartonu, ale taki 100%2 łyżki
oleju1 łyżka
masłasposób przygotowania: Pałki umyłam i osuszyłam. Włożyłam je do woreczka foliowego,
skropiłam sokiem z połowy
cytryny i
sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie oprószyłam je nieco
pieprzem,
majerankiem i obsmażyłam na mocno rozgrzanym
oleju. Kiedy były apetycznie rumiane podlałam pozostałością marynaty i
sokiem jabłkowym i dusiłam ok. 30 min. aż
mięso było miękkie.
Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam
masło a kiedy się rozgrzało dodałam
jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w
maśle.
Skropiłam sokiem z połowy
cytryny, oprószyłam odrobiną
cukru,
soli i
majeranku, wlałam kilka łyżeczek
wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.Pałki podałam z
ziemniakami i
sałatką z
buraczków, obłożone duszonymi
jabłkami.