ßßß Cookit - przepis na Kurczak nadziewany jabłkami

Kurczak nadziewany jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
majeranek 1 łyżek deserowych
masło 0,5 łyżek stołowych
ziemniaki 1 kilogramów
sól według uznania
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osączyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz majerankiem z solą. Umyte jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Jamę brzuszną kurczaka napełnić jabłkami, spinając specjalnymi szpilkami. Posmarować tuszkę masłem, oprószyć solą, ułożyć w brytfance i obłożyć obranymi ziemniakami (oprószyć je solą). Wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, skropić wodą i i dopiec, tak by ziemniaki i mięso nabrały złotego koloru. Upieczonego kurczaka przekroić i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, obłożyć upieczonymi ziemniakami i wyjętą z jamy brzusznej masą jabłkową.
Uwagi:
Podawać z dodatkiem musu z jabłek czy śliwek lub kompotu. W ten sam sposób można przygotować gęś bądź kaczkę.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Ricardo
Data: 2011-04-01
Dziękuję za wspaniały przepis.Mistrzostwo!!!!!!
Autor: dextra
Data: 2010-05-02
Kurczak jest wyborny. Smakuje wykwitnie a taki prosty w przygotowaniu!
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4916/Kurczak-nadziewany-jablkami