Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
majeranek 1 łyżek deserowych
masło 0,5 łyżek stołowych
ziemniaki 1 kilogramów
sól według uznaniaWykonanie:
Kurczaka umyć, osączyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz
majerankiem z
solą. Umyte
jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Jamę brzuszną
kurczaka napełnić
jabłkami, spinając specjalnymi
szpilkami. Posmarować
tuszkę masłem, oprószyć
solą, ułożyć w brytfance i obłożyć obranymi
ziemniakami (oprószyć je
solą). Wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, skropić
wodą i i dopiec, tak by
ziemniaki i
mięso nabrały złotego koloru. Upieczonego
kurczaka przekroić i ułożyć na półmisku, formując kształt
tuszki, obłożyć upieczonymi
ziemniakami i wyjętą z jamy brzusznej masą
jabłkową.Uwagi:Podawać z dodatkiem musu z
jabłek czy
śliwek lub kompotu. W ten sam sposób można przygotować
gęś bądź
kaczkę.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: RicardoData: 2011-04-01Dziękuję za wspaniały przepis.Mistrzostwo!!!!!!Autor: dextraData: 2010-05-02
Kurczak jest wyborny. Smakuje wykwitnie a taki prosty w przygotowaniu!Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: