ßßß Cookit - przepis na Kacze udka z jabłkami i ziemniakami

Kacze udka z jabłkami i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kacze udka - mrożone 4 sztuk
jabłka 3 sztuk
czosnek 4 - 6 ząbki
ziemniaki 10 - 12 sztuk
sok z jabłek 0,5 szklanek
majeranek 1 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Udka rozmrozić, umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z majerankiem, odstawić na godzinę, a następnie ułożyć w brytfannie do pieczenia drobiu, podlać sokiem z jabłek i połową szklanki gorącej wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. piec pod przykryciem 25-30 min. Umyte, osuszone jabłka pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia wsypać 2 łyżki cukru. Zdjąć z ognia, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje. Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki (większe na ósemki) i razem z jabłkami ułożyć wokół kaczki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec do czasu, aż mięso i ziemniaki będą rumiane i miękkie (ok. 60 min). Gdyby się nie rumieniły, na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: M
Data: 2011-12-08
Świetny przepis, warto posolić ziemniaki, ale jeśli się tego nie zrobi też wychodzi pysznie
Autor: em
Data: 2011-02-18
polecam przepis. pyszna sprawa!!!robię już po raz kolejny.
Autor: Jerry Boy
Data: 2010-12-21
robiłem to już kilka razy. rewelka. dzięki za przepis.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7284/Kacze-udka-z-jablkami-i-ziemniakami