Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokacze udka - mrożone 4 sztuk
jabłka 3 sztuk
czosnek 4 - 6 ząbki
ziemniaki 10 - 12 sztuksok z
jabłek 0,5 szklanek
majeranek 1 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Udka rozmrozić, umyć, osuszyć, natrzeć
czosnkiem roztartym z
majerankiem, odstawić na godzinę, a następnie ułożyć w brytfannie do pieczenia drobiu, podlać
sokiem z
jabłek i połową szklanki gorącej
wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. piec pod przykryciem 25-30 min. Umyte, osuszone
jabłka pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych zrumienić na
oleju. Pod koniec smażenia wsypać 2 łyżki
cukru. Zdjąć z ognia, gdy
cukier się rozpuści i skarmelizuje. Obrane
ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki (większe na ósemki) i razem z
jabłkami ułożyć wokół
kaczki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec do czasu, aż
mięso i
ziemniaki będą rumiane i miękkie (ok. 60 min). Gdyby się nie rumieniły, na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocKomentarze:Autor: MData: 2011-12-08Świetny przepis, warto posolić
ziemniaki, ale jeśli się tego nie
zrobi też wychodzi pysznieAutor: emData: 2011-02-18polecam przepis. pyszna sprawa!!!robię już po raz kolejny.Autor: Jerry BoyData: 2010-12-21robiłem to już kilka
razy. rewelka. dzięki za przepis.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: