Wykonanie
Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach
kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek 😉 , powinno
mieć swoje miejsce w naszym jadłospisie . Wbrew obiegowym opiniom ,
ziemniak także może być zdrowy , ma w sobie cenne zasoby witaminy C , znacznie większe niż
dynia , zawiera sporo potasu ,fosforu i witamin z grupy B . Do tego wszystkiego
ziemniak jest lekko strawny i sam w sobie nie posiada wielu kalorii , a doskonale syci . No ale żeby tak było , i żeby nie tuczyło musi być przyrządzone w odpowiedni sposób..nie tym razem Kochani 😉 Wiejskie ziemniaczki nie będą super zdrowe ani fit , ale za to niebywale smakowite i chrupiące 😉
Składniki :8 średnich
ziemniaków -najlepiej
młodych1/2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki
tymianku1 płaska łyżeczka
cukrupieprz ,
sól do smaku
olej roślinny około 4-5 łyżek
Ziemniaki myjemy i w całości.Wkładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie , ale nie całkowicie , tylko pozostawiamy takie lekko twardawe – niedogotowane. Tern proces zagwarantuje chrupiący wierzch ziemniaczków po upieczeniu . Studzimy , obieramy i przekrawamy na pół , posypujemy
przyprawami , solimy ,
pieprzymy , mieszamy dokładnie z
olejem i
cukrem , tak aby wszystkie kawałki się nimi pokryły .
Cukier nie będzie wyczuwalny, ale podniesie chrupkość skorupki która się wytworzy podczas pieczenia . Układamy na blaszce do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C przez około 20-30 minut , aż uzyskamy lubiany poziom zbrązowienia-przypieczenia
ziemniaków . Gotowe . Doskonałe do wszelkich dań i nawet same , podane tylko z mizerią stanowią hit 😉