ßßß
Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas tylko natarcia kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny wieczorem, a na następny dzień kilka jabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2,5 kg.
Składniki:2,5 kg świeżej kaczkiokoło 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłeksok z 1/2 cytrynysól (około 2 łyżki)pieprz mielony2 łyżeczki mielonej kolendry2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta4 ząbki czosnku1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Przygotowanie:Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą.Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.