Wykonanie
Rzadko jemy
ryby, niestety.
Młody nie lubi wcale a Starszy wybrzydza. Jednak
pstrąga zje nawet chętnie więc czasami przyrządzam takiego z patelni bo taki najbardziej trafia w jego gust. Dietetyczny nie jest, ale co poradzić, takie życie, że co najsmaczniejsze to nie zdrowe.
składniki:
pstrągi (po ok. 400 g każdy)1 szkl.
mąki żytniej pełnoziarnistej typ 200050 g
płatków migdałowychsok z jednej
cytrynydo smaku:
sól,
pieprz ziołowydo smażenia: najlepiej
masło klarowane, ale może też być
olej roślinnydo dekoracji:
koperek i plastry
cytrynysposób przygotowania:
Rybki kupiłam już wypatroszone, ale trzeba je dokładnie oczyścić, wyciąć skrzela, wypłukać kilkakrotnie i osuszyć.
Skropiłam od środka i z zewnątrz
sokiem z cytryny, odłożyłam na ok. 1 godzinę do lodówki.
Płatki migdałowe zrumieniłam lekko na suchej patelni, odłożyłam.
Rybę oprószyłam
solą i
pieprzem ziołowym. Dokładnie obtoczyłam w
mące pełnoziarnistej dociskając panierkę ręką. Kładłam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym
masłem, smażyłam po ok. 7 min. z każdej strony. Dobrze zrumienione wyłożyłam na talerz i posypałam
płatkami migdałowymi. Podałam z
ziemniakami i
chrzanową marchewką.