ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z chrupiącą skórką i migdałami

Pstrąg z chrupiącą skórką i migdałami

nazwa

Wykonanie

Rzadko jemy ryby, niestety. Młody nie lubi wcale a Starszy wybrzydza. Jednak pstrąga zje nawet chętnie więc czasami przyrządzam takiego z patelni bo taki najbardziej trafia w jego gust. Dietetyczny nie jest, ale co poradzić, takie życie, że co najsmaczniejsze to nie zdrowe.
składniki:
pstrągi (po ok. 400 g każdy)
1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
50 g płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
do smaku: sól, pieprz ziołowy
do smażenia: najlepiej masło klarowane, ale może też być olej roślinny
do dekoracji: koperek i plastry cytryny
sposób przygotowania: Rybki kupiłam już wypatroszone, ale trzeba je dokładnie oczyścić, wyciąć skrzela, wypłukać kilkakrotnie i osuszyć. Skropiłam od środka i z zewnątrz sokiem z cytryny, odłożyłam na ok. 1 godzinę do lodówki. Płatki migdałowe zrumieniłam lekko na suchej patelni, odłożyłam.
Rybę oprószyłam solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie obtoczyłam w mące pełnoziarnistej dociskając panierkę ręką. Kładłam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem, smażyłam po ok. 7 min. z każdej strony. Dobrze zrumienione wyłożyłam na talerz i posypałam płatkami migdałowymi. Podałam z ziemniakami i chrzanową marchewką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/pstrag-z-chrupiaca-skorka-i-migdaami.html