ßßß
Składniki:Filet z pstrąga bez skóry- 3 szt.Sol, pieprz cytrynowyCytrynaMąkaOlej rzepakowy do smażenia70 g masła4 duże łyżki płatków migdałowych1/4 łyżeczki mielonego pieprzu1 peczek koperkuPrzygotowanie:Umyte i osuszone po myciu filety skrop delikatnie sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem cytrynowym po czym odstaw do lodówki na 2 h.Następnie obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.W czasie smażenia w osobnym garnku rozpuść masło, dodaj migdały, pieprz, sok z połówki cytryny i posiekany na drobno koperek. Duś przez kilka minut, aż do uprażenia migdałów.Pstrąga polej gorącym sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami.Alternatywne przepisy kulinarne dla pstrąga:Przepis kulinarny na pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowymPrzepis na pstrąg pieczony w ziołachPieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki