ßßß Cookit - przepis na Pstrag w sosie maślano-koperkowym

Pstrag w sosie maślano-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Połączenie pstrąga z sosem maślano-koperkowym z dodatkiem migdałów wydawałoby się dość ryzykowne jednak jego efektem jest niezwykle smaczne danie, które zalicza się do grona potraw do wykonania w tzw. 5 minut.
Składniki:
Filet z pstrąga bez skóry- 3 szt.
Sol, pieprz cytrynowy
Cytryna
Mąka
Olej rzepakowy do smażenia
70 g masła
4 duże łyżki płatków migdałowych
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 peczek koperku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone po myciu filety skrop delikatnie sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem cytrynowym po czym odstaw do lodówki na 2 h.
Następnie obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W czasie smażenia w osobnym garnku rozpuść masło, dodaj migdały, pieprz, sok z połówki cytryny i posiekany na drobno koperek. Duś przez kilka minut, aż do uprażenia migdałów.
Pstrąga polej gorącym sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami.
Inspiracja/źródło przepisu: http://www.sowarobert.pl/Filety-z-pstraga-w-sosie-maslanokoperkowym-z-platkami-migdalow,p,15.html
Źródło:http://panipanidomu.pl/pstrag-w-sosie-maslano-koperkowym